הבעיה: השמנה בילדים וכיצד נלחמים בזה
ילד עם עודף משקל ייאלץ להתמודד עם אתגרים רבים,
מהצקות ודחייה חברתית ועד מחלות בילדות ובבגרות
תכנית "פרח תזונה" המיושמת בפקולטה לחקלאות של
האוניברסיטה העברית, מטפלת בכל תחומי ההתמודדות של
הילד, החל מירידה במשקל ושיפור הכושר, דרך טיפול
בדימוי העצמי של הילדים וכלה במתן תמיכה למשפחות.
בדרך התכנית גם מכשירה דור חדש של תזונאים שחווים את
"הצד השני של התפריט"
בעיית ההשמנה הינה כיום תופעה עולמית אשר אינה
פוסחת על הילדים. תכנית "פרח תזונה" המלווה ילדים עם
עודף משקל תוך שימת דגש על הפן הבריאותי , מניעת
מחלות וכינון מחדש של מעמדו החברתי של הילד שחווה
דחייה חברתית מיושמת זו השנה השמינית בבית הספר
למדעי התזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה
ברחובות. התוכנית היא פרי יוזמתם של שלושה סטודנטים
מהחוג לתזונה (אמיר ביין,
ניר פינק
ומיכל פישביין).
את התכנית מרכז בהתנדבות אמיר ביין תלמיד לתואר
דוקטור בבית הספר למדעי התזונה בהנחיית
פרופ' בטי
שוורץ ועמית בתכנית הופמן* של האוניברסיטה
העברית. (*תכנית הופמן הינה
תכנית למנהיגות
ואחריות חברתית באוניברסיטה העברית, המיועדת
לדוקטורנטים מצטיינים אקדמית וחברתית כאחד. מטרתה
של התכנית הינה לחדד תובנות, לחוות התנסויות ולאפשר
פיתוח אישי בנושאי מנהיגות ואחריות חברתית. ייחודה
של התכנית הוא בדגש שהיא שמה על מנהיגות ואחריות
חברתית כנושא מרכזי עבור כל המלגאים בה).
בכל שנה כ- 15 סטודנטים משנה ב' ו- ג' בחוג לתזונה
בפקולטה לחקלאות חונכים את הילדים והמשפחות
ומקבלים על פעילותם מלגת פר"ח. לתכנית מאותרים ילדים
הסובלים מעודף משקל, עם צפי למחלות, ללא התחשבות
במצב סוציו אקונומי. לטיפול נלווים פסיכולוגית,
דיאטניות מטעם קופ"ח מאוחדת שנתנה חסותה לפעילות
ומאמן כושר שהינו סטודנט שלנו בעל הכשרה מתאימה.
במסגרת התוכנית נפגשים החונכים פעמיים בשבוע עם
הילדים, אם בביתם ואם בפעילויות המשלבות כושר גופני
במדשאות הפקולטה. בנוסף מתקיימים מפגשים של
הסטודנטים החונכים עם הורי הילדים יחד עם
הדיאטניות למתן הדרכה וליווי ההורים בתהליך השינוי
אותו עוברים הילדים. פעילות מקיפה זו מאפשרת יצירת
קשר הדוק בין הילדים לסטודנטים החונכים ופותחת דלת
לחיבור רגשי וחברי בין החונך לילד ולמשפחתו ומאפשרת
התמודדות טובה יותר של הילד והמשפחה כולה עם שינוי
אורחות החיים הנדרש תוך שיפור התקשורת בין בני הבית
סביב נושא התזונה הכושר והבריאות בבית.
תרומה נוספת בתכנית זו הינה לסטודנטים החונכים
עצמם, זוהי בעצם הזדמנות ראשונה ואולי אחרונה עבורם
לראות ולחוות את המאמץ הנדרש מאדם בתהליך השינוי
התזונתי "מהצד השני של התפריט" – מה קורה רגע אחרי
שאדם הסובל מעודף משקל יצא מפתח חדר התזונאי עם
תפריט בידו, ההתמודדויות השונות שהוא חווה עם
ההנחיות ועם הביצוע.
תגובות כל הצדדים בפרויקט זה חיוביות ומעודדות.
ביטחונם העצמי של הילדים משתפר וכך גם היכולת שלהם
להתמודד עם ילדים אחרים והסביבה בכלל. הירידה במשקל
נותנת אותותיה וההורים אסירי תודה. התכנית מקדמת
את הילד הסובל מהשמנה לקראת היותו אדם בוגר ובריא.
כתבה על הפרויקט באתר פר״ח
|