Click here if you can't read this email
אם אינך רואה מייל זה כראוי לחץ/י כאן

The Hebrew University Of Jerusalem האוניברסיטה העברית בירושלים
אוגוסט 2011 מידעון הפקולטה

 

מידעון החודש מוקדש לוועידת הנשיא 2011 שנערכה ביוני בירושלים.
במסגרת ועידת הנשיא הוצגה תערוכה ייחודית על המחקר פורץ הדרך והרב תחומי באוניברסיטה העברית בירושלים. למיזמי המחקר שנבחרו לתערוכה צפויה השפעה ניכרת וטובה על עתידנו.
את הפקולטה לחקלאות ייצגו ארבע מחקרים: הראשון "פלפלים טובים יותר " של דר’ יונתן אלקינד, ד"ר יובל יעקובסון, ד"ר תמר שור-פומרוב והגב' עירית גליק הוצג במידעון הקודם. המחקרים הנוספים מוצגים בגאווה לפניכם.
בברכה, ג'ני ודבורה
  התזונה הנכונה בזמן הנכון






פרופ' אורן פרוי





פרופ' אורן פרוי, גב' מעיין ברנע, פרופ' זכריה מדר,
המכון לביוכימיה,מדעי המזון והתזונה
מרכז המחקר לנוטריגנומיקה ומזונות פונקציונליים

מזונותינו העשירים הינם מקור לאנרגיה ולגדילה, אך יחד עם זאת גם מקור לחלק ניכר מן התחלואה בעולם המערבי, בעיקר השמנה, סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות טרשתיות של העורקים. הבנה טובה יותר של הדרכים בהן תזונה עתירת שומן פוגעת בבריאות תוכל לעזור לנו לפתח דרכים חדשות למזער תופעות אלו. במחקרנו מצאנו שתזונה עתירת שומן יכולה לתרום להשמנה, לא רק בגלל התכולה הקלורית הגבוהה שלה, אלא גם ע"י שיבוש המיקצב היומי של השעונים הפנימיים בגופינו, ושל הגנים המשתתפים בחילוף החומרים.

מצאנו ששינויים בשעון הביולוגי ובמסלולי איתות מטבוליים, הנגרמים מצריכת שומן גבוהה בעיתוי לא נכון, עשויים לגרום לשיבוש מערכות מבוקרות שעון אחרות, הקשורות להפרעות מטבוליות, כמו לחץ דם ומחזורי שינה\ערות. לכשיושלם מחקרנו ניתן יהיה להמליץ לא רק על הרכב התזונה האידיאלי למען הבריאות, אלא גם על העיתוי האידיאלי לאכילה בכדי לשמור על המשקל, להפחית את הסכוי ליתר לחץ דם וסוכרת, לשמר את השינה ולשפר את הבריאות הכללית.

למידע נוסף לחץ על הקישורים הבאים:

High-fat diet can disrupt biological clock, say Hebrew U. researchers
High fat diet linked to body clock disruption
High-Fat Diet Delays and Fasting Advances the Circadian Expression of Adiponectin Signaling Components in Mouse Liver

  צמחי מרפא מועצמים





פרופ' אלכסנדר ויינשטיין


צמח טבק

פרופ' אלכסנדר ויינשטיין ומורן פרחי (דוקטורנט)
המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות

צמחי מרפא נמצאים בשמוש נרחב משחר ההסטוריה. יעילותם של צמחי מרפא רבים הוכחה באופן מדעי, ותרופות המופקות מצמחים נמצאות היום בשימוש נרחב ברפואה המודרנית. עם זאת, מאחר וברבים מצמחי המרפא מצוי החומר הפעיל ברכוז נמוך, ייצור תרופות המבוסס על צמחי מרפא דורש משאבים ניכרים. צמח הלענה למשל, הוכח כמרפא יעיל למלריה, מחלה טפילית קשה הנפוצה מאוד במדינות מתפתחות באזורים טרופיים.
בשל התפתחות טפילים שעמידים לתרופות הקונבנציונליות ובשל מחירן הגבוה של תרופות מבוססות לענה, מחלת המלריה במדינות המתפתחות גובה את חייהם של מאות אלפי ילדים בכל שנה. מציאת חלופה זולה ויעילה להפקת תרופות למלריה בעלת משמעות למליוני חולים הזקוקים למרפא. באמצעות בידוד של הגנים האחראיים על ייצור התרופה נגד מלריה בצמח הלענה והחדרתם לצמחי טבק מהירי גידול נוצר מקור צמחי חדש לייצור תרופות. "צמחי מרפא" חדשים אלו יעילים יותר מבחינת היבול ליחידת קרקע. בעתיד צופים שניתן יהיה לספק מקור חלופי בר קיימא לחומרים נוגדי מלריה אשר ניתנים לגידול מקומי ולהתאמה לתנאי גידול שונים.

למידע נוסף לחץ על הקישורים הבאים:

אתר המעבדה...

Harnessing yeast subcellular compartments for the production of plant terpenoids

EOBII, a Gene Encoding a Flower-Specific Regulator of Phenylpropanoid Volatiles’ Biosynthesis in Petunia

  חקלאות מים לאזורים כפריים


פרופ' ברטה סיוון- לבבי , המחלקה למדעי בעלי החיים
בשיתוף עם ד"ר ג'וסטוס רוטייסיר, אוגנדה

לפני 50 שנה הועברו דגי נסיכת הנילוס מנהר הנילוס אל ימת ויקטוריה. מדובר בדג טורף היכול להגיע למשקל 80-100 ק"ג, ואכן הדגים אשר איכלסו את הימה נטרפו. בעקבות כך אירעו במקביל שני תהליכים: הראשון היה ירידה בייצוא של דגי נסיכת הנילוס מאוגנדה קניה וטנזניה. התהליך השני היה מחסור חמור בדגים באגם ויקטוריה. המשפחות העניות שגרות מסביב לאגם ניזונו בעיקר מדיג, והדגים היוו את מקור החלבון העיקרי שלהן. בשנים האחרונות, בעקבות מחסור בדגים, קיימת עלייה במחלות באזור הנובעות מתזונת חלבונים לקויה בעיקר בקרב ילדים צעירים. במסגרת הפרויקט העברנו לאוגנדה טכנולוגיות של הטלות וגידול קרפיונים.

בעלי חוות השתלמו בישראל, ולמדו לטפל בכל שלבי הגידול של קרפיונים. בשלב הראשון אותרו חוות מתאימות בהן מתבצעות ההטלות. בשלב השני אספנו משפכי הנהרות דגים בוגרים לגביהם פותח ויושם פרוטוקול רבייה מתאים. בשלב השלישי הפצנו את הדגים אשר הוטלו במסגרת הפרויקט בברכות קטנות בכפרים נידחים באזור האגם. בכל כפר חפרו בור עמוק המשמש כבריכת דגים. מאחר שהאדמה באזור עשירה מאוד אין צורך להאכיל את הדגים וכעבור חודשים ספורים מהאיכלוס כל אמא מוציאה כמה דגים מהבריכה ומאכילה את ילדיה. להם זה מקור החלבון העיקרי.

אתר המכון...
  תכנית המנהיגות ואחריות על שם הרי וסילביה הופמן
The Harry and Sylvia Hoffman Leadership and Responsibility Program




תכנית המלגות לטיפוח מנהיגות ואחריות על שם הרי וסילביה הופמן הינה תכנית אינטרדיסציפלינרית לדוקטורנטים מצטיינים באוניברסיטה העברית בירושלים.

התכנית נועדה לתמוך בתלמידי דוקטורט מצטיינים המשלבים מחויבות למסלול לימודים מחקרי מתקדם עם פעילות למען החברה בישראל. התכנית מעודדת את המלגאים לפתח מנהיגות ואחריות חברתית בישראל.

במחזור השני ייצגו את הפקולטה שני בוגרי הפקולטה:

גדי פלג, דוקטורנט בחוג למדעי הצמח וגנטיקה. מחקרו עוסק במנגנוני בקרה תאיים המווסתים את מוליכות המים בצמח השלם בהנחיית ד"ר מנחם מושליון. גדי בעל תואר בוגר במדעי הצמח וגנטיקה ותואר מוסמך בהצטיינות במדעי הצמח.

אורלי עזיז-בוארון, דוקטורנטית בחוג למדעי בעלי החיים ווטרינריה. מחקרה עוסק באפידמיולוגיה של מחלת קדחת קיקיונית בישראל ומחלות נוספות המועברות ע"י פרוקי רגלים בהנחיית ד"ר אייל קלמנט ופרופ'נחום שפיגל. אורלי בעלת תואר בוגר במדעים בביוטכנולוגיה (מכללת תל-חי) ותואר מוסמך בהצטיינות בביוטכנולוגיה מן האוניברסיטה העברית.

למידע נוסף על משתתפי התוכנית

  ברכות


הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה מברכת בחום את פרופ' זכריה מדר על מינויו כמדען הראשי של משרד החינוך - כל הכבוד ובהצלחה!

הקרו לבריאות וסביבה מברכת את האוניברסיטה העברית והפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה על הקמת מרכז מצוינות בחקלאות, בריאות וסביבה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ברחובות. המרכז יחקור את ההשפעה של פעילות חקלאית על בריאות האדם. המרכז ינוהל ע"י פרופ' בני חפץ מן המחלקה לקרקע ומים. מידע נוסף במידעון הבא.
  !!הצטרפו לדף הפייסבוק החדש של הפקולטה
like   לחצו אהבתי (Like)
  וקבלו את כל העדכונים על הארועים והמחקרים
  הכי חמים בפקולטה לפייסבוק שלכם!
  צור קשר
צרו עימנו קשר באמצעות לחיצה על 'צור קשר' - בכל בעיה, שאלה, הצעה, בקשת מידע, וגם... מילה טובה. טופס צור הקשר הוא טופס מובנה, ניתן דרכו לבחור מחלקה ונושא בדרך קלה ונוחה ובעיקר מהירה. נשמח לעמוד לרשותכם. צור קשר...
כל הזכויות שמורות לאוניברסיטה העברית בירושלים ©