Click here if you can't read this email   אם אינך רואה מייל זה כראוי לחץ/י כאן
The Hebrew University Of Jerusalem האוניברסיטה העברית בירושלים
דצמבר 2011 - חנוכה תשע״ב מידעון הפקולטה
Image לקראת חנוכה ובעיצומו של סמסטר ראשון מצורף מידעון הפקולטה . במידעון ראיון עם פרופ' עמוס נוסינוביץ, מהמכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה וכן סקירה של ספר חדש וכמה נקודות ואירועים בחיי הקמפוס.

בברכת חג אורים שמח!
  מרצה החודש  
 

פרופ' עמוס נוסינוביץ – המכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה

Image הידעתם שניתן להכין מדבקות "טבעיות" להעברת אמצעי מניעה, תרופות והורמונים דרך העור, מחומרים שמופקים מחיתוך קליפות עצים? הידעתם, שעל מנת להאריך חיי מדף של פירות וירקות ולשמור על מרקם נאות לזמן רב יש לצפותם מיד לאחר הקטיף, בציפויים שבנויים על בסיס חומרי טבע, מאצות, עצים ושיחים? שהאמוניה המופרשת מדגים בבריכות גידול ובאקווריומים, מהווה סכנה קיומית לדגים ושניתן לפרקה לגז חנקן ע"י חיידקים שכלואים בחרוזי ג'ל מיובשים?

נושאים כאלה נמצאים בראש מעייניו של פרופ' עמוס נוסינוביץ מהמכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה, והם מהווים רק חלק קטן מהמחקרים ומההמצאות עליהם הוא שוקד בימים אלו.

עמוס נולד בקיבוץ מגידו. שירת בצה"ל והשתתף במלחמות יום כיפור ולבנון כחיל ומפקד. השלים לימודיו לתואר ראשון בכימיה באוניברסיטת ת"א ותארים ראשון (בהצטיינות), שני ודוקטורט בפקולטה להנדסת מזון וביוטכנולוגיה בטכניון. התנסה בהשתלמות בתר דוקטורט במשך מספר שנים באוניברסיטה של מסצ'וסטס בארה"ב בשלוש קבוצות מחקר שונות, וכן עבד בתעשייה ישראלית במשך 13 שנים, מניהול קו ייצור וכלה במשרת מנהל פיתוח קונצרני. פיתח ושיפר מספר מוצרי מזון שנמכרים כעת בקנה מידה גדול. בארה"ב עסק בפרויקטים גדולים עבור חברתGeneral Foods בנושא אבקות משקה וכן עבד עבור הצבא האמריקני בנושא מזונות עתידניים לחיילים, וייעץ לחברות בתחום המזון, היהלומים והדפוס בארץ ובחו"ל.

עמוס משמש כפרופ' מן המניין בפקולטה לחקלאות, במכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה מאז שנת 1991. הוא מלמד שלושה קורסים עיקריים ל"בוגר" ול"מוסמך" בחוג לביוכימיה ומדעי המזון: "תכונות פיסיקליות של מזון", "טכנולוגיה של מזון" ו"קולואידים במזון". פרסם כ-140 מאמרים בעיתוני מזון ובתחומים אחרים. במהלך השנים רשם כ-30 פטנטים ובקשות לפטנטים בנושאי מזון, כימיה, העברת תרופות דרך העור ונשאים מיוחדים, מכשור מדעי כמו גם פיתוח שיטות חדשות למדידת ברק של גופים מעוגלים, פריכות של מוצרי מזון, התנפחות והתכווצות של ג'לים, חשמול רקמות צמחיות וכיוצא באלו.

כתב 4 ספרים.

 
 

A. Nussinovitch (1997). (sole author) Hydrocolloid Applications: Gum Technology in The Food and Other Industries. Blackie Academic & Professional, London, United Kingdom. 354 pp.

A. Nussinovitch (2003). (sole author) Water Soluble Polymer Applications in Foods. Blackwell Science, Oxford, United Kingdom. 226 pp.

A. Nussinovitch (2009). (sole author) Plant Gum Exudates of the World: Sources, Distribution, Properties, and Applications. CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, FL. 401 pp.

A Nussinovitch (2010). (sole author) Polymer Macro-and Micro-Gel Beads Fundamentals and Applications. Springer Science, New York. USA. 303 pp.

 
 


מעניין לדעת, שבמעבדה של עמוס נמצא אוסף האקסודטים (תפליטים) השני בגודלו בעולם. הם שימשו לו להכנת נשאים (מדבקות) להעברת תרופות דרך העור. מקורם של האקסודטים ושימושיהם בכל שטח אפשרי, תוארו בספרו השלישי של פרופ' נוסינוביץ, המסכם את כל הידע האנושי שנצבר בעולם בשטח זה. הספר הקודם שיצא לאור בנושא נכתב ע"י ד"ר F. N. Howes מהגנים הבוטניים המלכותיים Kew שבאנגליה 62 שנים קודם לכן.

עמוס עוסק כעת בכתיבת ספרו החמישי בשיתוף עם פרופ' Madoka Hirashima מיפן. הספר שיצא בהוצאת CRC יקרא: " Cooking Innovations: Using Hydrocolloids for Thickening, Gelling, and Emulsification"

Image Image

ויכלול תיאור של חידושים במזון שנושקים לגסטרונומיה מולקולארית כמו גם לשימושים נוכחיים ועתידניים של כל הפולימרים מסיסי המים שניתן להכלילם במזון.

בנוסף עמוס מכהן בשלוש השנים האחרונות כנציג כימאי המזון של מדינת ישראל ב- European Association of Chemical and Molecular Sciences Food Chemistry Division

עמוס עתיר המצאות וחדשנות. עם נתח פטנטים גדול. מחקריו בנושא הציפויים האכילים (חלקם בשיתוף עם חוקרים אחרים) ממומנים כעת ע"י חברה שתטפל במסחורן יחד עם חברת "יישום". חברה מסחרית אחרת תטפל בהמצאות שקשורות באיכות מים שחלקן פותח בשיתוף עם פרופ' יאפ ואן ריין, מהמחלקה למדעי בעלי חיים בפקולטה.

נשוי לורדה ולהם שלושה ילדים.

 
  ספר חדש לפרופ' אריה אלטמן  
 

ספר חדש לפרופ' אריה אלטמן, מהמכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות

Image

"ביוטכנולוגיה של צמחים וחקלאות"

הספר המדעי "ביוטכנולוגיה של צמחים וחקלאות" בעריכת פרופ' אריה אלטמן (המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות) ובהשתתפותו של פרופ' מייק האסגאוה (אוניברסיטת פרדיו, ארה"ב) יצא זה עתה לאור בהוצאת ACADEMIC PRESS היוקרתית. הספר, המכיל כ 600 עמודים, מקיף את כל נושאי הביוטכנולוגיה החדישה של צמחים, מסקירת ההיבטים המולקולריים הבסיסיים ועד לשימושים הרבים בכל התחומים החדישים של חקלאות הצומח, כולל הנדסה גנטית והשבחה מולקולרית. בפרקים הרבים סוקרים טובי המדענים הבינלאומיים בתחומם את החידושים המדעיים, את התחזיות לפיתוחם בעשורים הקרובים ואת יישומם הלכה למעשה ברחבי תבל. הספר מכיל שבע חטיבות מרכזיות (שיטות בסיסיות, תחומי ההשבחה, מקורות ושיבוט, בקרת תגובות הצמח לסביבה, ביוטכנולוגיה לשיפור היבול והאיכות, צמחים כיצרניי חומרים לתעשייה לרפואה ולאנרגיה, היבטים מסחריים חוקתיים וחברתיים) והוא יחיד מסוגו בספרות המדעית. פרופ' אלטמן כתב את הספר במשך כשלוש שנים.

 
  המכינה הקדם- אקדמית ברחובות  
 

המכינה הקדם- אקדמית של האוניברסיטה העברית מקיימת השנה לראשונה כיתה בקמפוס הפקולטה לחקלאות ברחובות

כתה 84 בצריף 8 הומה מדי יום בתלמידי המכינה הקדם אקדמית ברחובות. 21 תלמידים הגיעו לתכנית לימודים של שנה אחת במסלול "טבע" מכל קצות הארץ. הניסיון מלמד שעם גמר המכינה, מרבית התלמידים מצליחים להתקבל ללימודים אוניברסיטאיים. המכינה מיועדת לתלמידים המעוניינים לשפר את סיכוייהם להתקבל לאוניברסיטה כתלמיד מן המניין. הלימודים מתמקדים באנגלית, מתמטיקה, כימיה וכתיבה מדעית. יועצת עומדת לרשות התלמידים בנושאי לימודים ומלגות. קבוצה ראשונה זו מצטרפת לכ 400 תלמידי המכינה בקמפוס הר הצופים בירושלים.

 
  צריף 9 החדש הוסב ל- 2 כיתות להוראה  
 

הצריף הישן מס' 9, בשורת צריפי המינהלה ששימש כמחסן לציוד מעבדות מיושן ואותות הזמן נתנו בו אותותם, נהרס ובמשך 4 חודשים ובעלויות נמוכות הוקם מבנה חדש ומודרני בבנייה קלה ומהירה עם גג אדום בעל תכונות מבודדות, שישמש להוראה. יהיו בו 2 כיתות לימוד מוארות, המצוידות בכל הציוד הנדרש לקיום לימודים. כל כיתה מכילה 35 מקומות ישיבה. יש בו מחסן, מטבח ושירותים. הכיתות ישמשו את הפקולטה ואת המדור ללימודי חוץ לקורסים לנוכח צרכי ההוראה הגדלים. עתה שוקדים על הנוי מסביב.

Image       Image

 
  מרכז הספורט  
 

בחורף הנוכחי יבוצע שיפוץ יסודי בבריכת מרכז הספורט בכדי להתאימה לתקנים המתקדמים ביותר ולתקנות משרד הבריאות. במסגרת השיפוץ תותקן מערכת חימום מים ומשנה הבאה יוכלו המינויים ליהנות מבריכה פתוחה ומחוממת (אחת היחידות בארץ) לאורך כל השנה. במקביל, מוחלפים בימים אלו כל מכשירי האימון בחדר הכושר במכשירים מתקדמים ומשוכללים. עלויות השיפוץ במרכז קרובות לכ- 3 מליון ₪ הושקעו ע"י עמותת קוסל לרווחת הסטודנטים והעובדים.

 
  ברכות  
 
  • לד"ר עידו ברסלבקי ופרופ' דני זמיר על זכייתם במענקי ERC
  • לפרופ' דוד וייס, פרופ' בועז יובל, פרופ' אמיר היימן, פרופ' שמעון הרוש, ד"ר דלית סלע-דוננפלד, ד"ר אייל קלמנט, ד"ר אהרון טרואן על זכייתם במענקי ISF
  • לפרופ' עודד שוסיוב, ד"ר מנחם מושליון, ד"ר ז'וזה גרינצוויג, ד"ר יעל מישאל על זכייתם במענקי BSF
  • הועדה המתמדת אישרה שינוי שמו של החוג ל"הגנת הצומח" ל"אגרואקולוגיה ובריאות הצמח"
  • לפרופ' אלי פיינרמן למינויו ליו"ר הרשות לקהילה ונוער
  • לפרופ' אריה אלטמן על הוצאה לאור של ספרו החדש Plant Biotechnology and Agriculture
 
  אירועים, ימי עיון וטקסי מלגות  
 

רצינו להביא לידיעתך אירועים, ימי עיון וטקסי מלגות שיתקיימו בפקולטה בקרוב והנך מוזמן/נת ליטול בהם חלק.

האירועים מופיעים גם על הצגים האלקטרוניים שהוצבו בקמפוס ובאתר הפקולטה ב"אירועים":

  • טקס הענקת מלגות ויום עיון לזכרו של יוסי לפר ז"ל, בעל עיטור הגבורה במלחמת ששת הימים, שלמד בפקולטה לחקלאות, תרומת מרכזי תעשיות, 29/12/11 בשעה 9:00 במועדון הסגל, מרצה אורח האלוף (במיל.) גיורא איילנד
  • טקס מלגות לסטודנטים במגמת מלונאות משאבי מזון ותיירות ע"ש יאיר אנגל ז"ל (לוחם השייטת) יחד עם מלגות מטעם מלונות דן ע"ש יקותיאל וסמו פדרמן וכן מלגות התאחדות המלונות, 21.12.11 בשעה 12:00 במועדון הסגל, ד"ר איל ארט, מהמחלקה לכלכלה חקלאית ומינהל בפקולטה יישא את ההרצאה המרכזית בנושא: "מיקום המלון – האם חשוב גם במרחב הווירטואלי"
  • כנס המוקדש לזכרו של פרופ' שלום אפלבום ז"ל, המחלקה לאנטומולוגיה ב- 12/1/12
  • טקס חלוקת מלגות ע"ש פרופ' אברהם הלוי ומלגות ע"ש וייל (תרומת משפחת דנציגר) ב- 18/1/12 בשעה 10:00 במועדון הסגל
  • טקס מצטייני דיקן – באודיטוריום ע"ש אריוביץ ב- 24 בינואר בשעה 15:00
  • הכנס השנתי על שם פרופ' דוד רוזן במועדון הסגל ב- 25 בינואר ב 15:30
  • כנס האגודה המדעית הישראלית לגידולי שדה וירקות באודיטוריום ע"ש אריוביץ 6/2/12 – 7/2/12 – יו"ר - פרופ' י' סרנגה, מכון למדעי הצמח וגנטיקה
  • כנס האיגוד הישראלי של מדעי האזור – במועדון הסגל - ב- 7/2/12 – יו"ר פרופ' עליזה פליישר
 
  הצטרפו לדף פייסבוק של הפקולטה  
 
like

לחצו אהבתי (Like)
וקבלו את כל העדכונים על הארועים והמחקרים
הכי חמים בפקולטה לפייסבוק שלכם!


 
  צור קשר  

צרו עימנו קשר באמצעות לחיצה על 'צור קשר' - בכל בעיה, שאלה, הצעה, בקשת מידע, וגם... מילה טובה. נשמח לעמוד לרשותכם.

אנא העבירו חומר למידעון הבא לרות תמיר הסברה ויחסי ציבור 08-9489275
או במייל: צור קשר...