Click here if you can't read this email   אם אינך רואה מייל זה כראוי לחץ/י כאן
The Hebrew University Of Jerusalem The Hebrew University Of Jerusalem האוניברסיטה העברית בירושלים
תמוז תשע״ד      יולי 2014 מידעון הפקולטה
ברכה מיוחדת לסטודנטים ולעובדי הפקולטה המגוייסים: מאחלים שיבה מהירה לשיגרה, לעבודה ולבחינות. הנהלת הפקולטה נערכה לקיים את הקייטנות ואת הבחינות תוך שימת דגש על קירבה לחדרים ממוגנים.
  מחסור ביוד מוביל לפגיעה באינטליגנציה - גם במדינות המפותחות  
 

מחקר שנעשה במעבדה לתזונה ומדעי המוח במכון לביוכימיה ולמדעי התזונה בפקולטה לחקלאות בהנחייתם של ד"ר אהרון טרואן, וד"ר דב גפל.

Image
WHO Iodine deficiency world map 2002

יוד הוא מינרל החיוני לייצור של הורמוני בלוטת התריס. צריכת יוד של האדם תלויה לא רק בהרגלי תזונה אלא בסביבה גיאוגרפית, ריכוזי היוד במקורות המים ומרחק מן הים. מקורות היוד העיקריים בתזונת האדם הם דגי ים ופירות ים, אצות ובמידה מועטה יותר חלב ומים. אולם בהרבה מקומות בעולם מקורות המזון הטבעיים אינם מספקים כמות נאותה של יוד. מחסור חמור במקומות כאלו מתבטא בשכיחות גבוהה של בעיות בריאות הקשורות באי-תפקוד בלוטת התריס כולל זפק (גויטר, הגדלת הבלוטה) ופיגור שכלי (קרטיניזים). חסרים פחות חמורים קשורים, בין השאר, גם לבעיות בתפקוד בלוטת התריס (תת פעילות או יתר פעילות) ולסרטן בבלוטה, ואפילו מחסור מתון יותר שאינו בא לידי ביטוי בסימנים קליניים משפיע על תפקוד בלוטת התריס, על יעילות חילוף החומרים בגוף ועל התפתחות קוגניטיבית בעוברים וילדים. מצד שני, צריכה עודפת של יוד עלולה גם היא לפגוע בתפקוד התריס ולהזיק לבריאות.

Image

 
ניתן למנוע את התחלואה התלויה ביוד ולהבטיח צריכה נאותה באוכלוסייה, באמצעי פשוט יחסית של תוספת מינון זעיר של יוד למלח שולחן. התיסוף נחוץ מכיוון שגם במלח ים תהליך הייצור מנקה מתוכו את היוד.  יש בעולם למעלה ממאה שנות ניסיון עם היישום של תיסוף יוד,  והיא מקובלת בחלק גדול מהמדינות המתפתחות והמפותחות. אולם תנאי מקדים לניהול מדיניות לבריאות הציבור בהקשר זה, הוא קביעת רמת הצריכה של יוד באוכלוסייה.

בגלל חשיבות הנושא לבריאות הציבור, ב – 97% מהמדינות בעולם כבר התקיים סקר סטטוס יוד לאומי לבדוק את רמת צריכת היוד באוכלוסייה. אפילו מדינה כצפון קוריאה ביצעה סקר. לעומתה, ישראל היא בין המדינות הבודדות בעולם שטרם ביצעו סקר כזה.  ממצאים מסקרים אלו מלמדים שמחסור מתון עד בינוני ביוד נפוץ ביותר באירופה ובמדינות מזרח אגן ים התיכון ומשפיע על כ30-40% מהאוכלוסייה. 

ממחקר בישראל שמבצע מר יניב עובדיה, בהנחיתם של דר' דב גפל ודר' אהרון טרואן עולה, כי חלה עליה בעשור האחרון בשימוש בתרופות לטיפול בתחלואת התריס, דבר העלול להעיד על עליה בשכיחות של מחסור ביוד.

Image
פנים מתקן ההתפלה בפלמחים

במקביל, באותה תקופה חלה עליה בשימוש במי ים מותפלים, שמהם היוד מסולק יחד עם שאר המלחים. כמו כן נמצא כי במדגם מזדמן של אנשים בריאים תושבי נפת אשקלון והמבקרים בבית חולים ברזילי באשקלון, נאמד כי לכשני שליש מאוכלוסיית המחקר יש תת-צריכה של יוד. אם אכן יש קשר בין תת-צריכה של יוד לבין דילול ריכוז היוד במי השתייה בגלל הישענות על מים מותפלים, אזי יהיה לדבר השלכות רחבות עקב הסתמכות גוברת על מים מותפלים מדוללי יוד ברחבי העולם. על כל פנים, ההמצאות הגבוהה של מחסור ביוד שנצפתה מדגישה את הצורך החיוני לבצע לראשונה סקר יוד לאומי במדגם מייצג של אוכלוסיית ישראל לבדיקת סטטוס יוד ולהתוויית מדיניות בריאות הציבור בנושא חשוב זה.

 
  ברכות לזוכות וזוכי הפקולטה במלגות נשיא המדינה  
 

ברכות לזוכות וזוכי הפקולטה/האוניברסיטה במלגות נשיא המדינה למצוינות וחדשנות מדעית

בטקס שנערך בבית הנשיא, הוענקו על ידי נשיא המדינה שמעון פרס, מלגות לשמונה מדענים צעירים חוקרי חקלאות, איכות סביבה ומים מהמצטיינים ביותר בתחומם, בהיקף של 200 אלף שקל כל אחד, לשם קידום המחקר והמדע הישראלי פורץ הדרך בתחומים אלה. מחקרים אלה יאפשרו לשפר את בריאותם ואיכות חייהם של אנשים בארץ ובעולם, להילחם במחסור תזונתי, בעוני ובאסונות טבע.

prize

הדוקטורנטים הזוכים עוסקים בתחומים חדשניים ומייצגים קהילה צעירה ומרשימה של המחקר המדעי בישראל. ועדת שיפוט מיוחדת בחנה מאות חוקרים צעירים בישראל ובחרה את שמונת החוקרים המובילים בתחומים היכולים להוביל לפריצת דרך באנושות. ארבעה מתוך שמונה הזוכים אלה הם סטודנטים בפקולטה.

זוכי הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית

איתי הופנר

השלים את לימודי הבוגר במדעי הצמח בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה בהצטיינות יתרה. מבצע עבודת דוקטור בפקולטה לחקלאות בהנחיית פרופ' דני זמיר. העבודה עוסקת ב:פיתוח אוכלוסייה בין מינית בעגבנייה לצורך הבנת הקשר בין המופע לרצף הגנום, במטרה לשכלל את מערכות הטיפוח של גידולים חקלאיים.

Itai

דריה פלדמן

השלימה את לימודי התואר הראשון בחוג לביוכימיה ומדעי המזון עם התמחות בביוטכנולוגיה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה. מבצעת עבודת דוקטור בפקולטה לחקלאות בהנחיית פרופ' עודד ירדן ופרופ' יצחק הדר. העבודה עוסקת ב: חקר מנגנוני עמידות של פטריות כנגד תרכובות מעכבות, במטרה לשפר ייצור של דלק ביולוגי

Daria

עדי קליאוט

השלימה את לימודי התואר הראשון בהגנת הצומח ותואר שני בהצטיינות בחוג למדעי הצמח בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה. מבצעת עבודת דוקטור בפקולטה לחקלאות בהנחיית פרופ' חנוך זוסנק ופרופ' מוראד גאנם ממכון וולקני. העבודה עוסקת ב: יחסי הגומלין בין כנימת עש הטבק, חיידקים מועילים בגופה של הכנימה ווירוס צהבון האמיר, בכוונה למצוא פתרון למחלה הוויראלית הפוגעת בצמחי עגבנייה.

Adi

לידור שער

השלימה את לימודי התואר השני בהצטיינות בביולוגיה מולקולארית ואקולוגיה של צמחים באוניברסיטת תל-אביב. מבצעת עבודת דוקטור בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה בהנחיית ד"ר צבי פלג. העבודה עוסקת ב:אפיון וזיהוי מנגנונים המעורבים בתגובת גידולים חקלאיים לשילוב של עקות סביבתיות, במטרה לתרום לשיפור היבולים.

Lidor

בהצלחה לזוכים!

 
  הלך לעולמו פרופ' שמעון מאיק  
 

פרופ' אמריטוס במכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות ע"ש סמית Shimon Mayak

פרופ' מאיק  נולד  בישראל ב- 1937, את עבודת הדוקטור שלו עשה בהנחיית פרופ' אברהם הלוי בשנת 1972.   השתלם במחלקה לפרחים, ב(1973) Michigan State University,  וב- University of California, Davis, (1975).

בשנים 1980 עד 1981 שימש כמרצה אורח במחלקה לביולוגיה University of Waterloo, Canada. החל משנת  1982 – שימש כמנהל  המחלקה לצמחי נוי (כפי שנקראה אז) בפקולטה לחקלאות ברחובות. עיקר מומחיותו בטיפול בפרח הקטוף ובהארכת חיי הפרחים.  בנוסף לוועדות המקצועיות בהן היה חבר, שימש כיועץ בכיר לשוק הפרחים הישראלי המתפתח והחשוב של מדינת ישראל.

דברים שנאמרו בהלווייתו ע"י פרופ' אליעזר גולדשמידט עמית וחבר מהמכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות:

"פרופ' שמעון מאיק חברנו, אותו אנו מלווים היום למנוחתו, היה חוקר ומורה בפקולטה לחקלאות. אבל עבור שמעון ועבור כולנו, הפקולטה אינה רק מקום עבודה. הפקולטה לחקלאות הייתה מרכז החיים, מוקד של פעילות אקדמית ועבודה יצירתית, כחלק מצוות של עמיתים, תלמידים, חקלאים ומדריכים. אנו זוכרים את שמעון בימיו הטובים, חבר בכיר בצוות המוביל של פרופ' אברהם הלוי ז"ל, שייסד ובנה את ענף הפרחים. שמעון היה מופקד על נושא ה-POSTHARVEST , הטיפול בחיי הפרחים וצמחי הנוי לאחר הקטיף, באגרטל ובדרכם ליצוא בחו"ל. במחקריו הגיע שמעון להישגים חשובים בתחום היישומי וביחד עם זאת תרם רבות למחקר הפיסיולוגי הבסיסי של חיי הפרח ויכולת עמידתו בתנאי עקה. דמותו הנעימה והחברית תלווה אותנו ותיזכר לטוב ע"י עמיתיו וכל מכריו בפקולטה לחקלאות; יהי זכרו ברוך."

 
  ברכות לעובדות הפקולטה המצטיינות  
 

ברכות לעובדות הפקולטה המצטיינות בטקס חלוקת פרסים לעובדים המצטיינים לשנת תשע"ד.

פרס הצטיינות אוניברסיטאי לגילה לבון - רכזת ועדת מחקר

מנימוקי הפרס: גילה מכהנת בתפקיד רכזת ועדת מחקר זה אחת עשרה שנה, ומלווה את הגשת הצעות המחקר מקרוב. מסייעת לחוקרים להגיש הצעות מחקר ומגישה את הדוחות התקופתיים לגופים המממנים בארץ ובעולם. הגב' לבון היא החוליה המקשרת בין הרשות למחקר ולפיתוח לבין הפקולטה, ותרמה רבות לעבודה ביניהן. יצרה קשרי עבודה מעולים גם עם גורמי חוץ-אוניברסיטאיים, ודרכם היא מקדמת שיתוף פעולה עם חוקרי הפקולטה.

גילה עוסקת בארגון ביקורים בפקולטה של אורחים מהארץ ומהעולם הקשורים לתחום המחקר, ובהם שגרירים זרים, נספחים מדעיים ונציגי קרנות. לאחרונה ארגנה שני ביקורים של משלחות מסין שנשיא האוניברסיטה הגדירם חשובים במיוחד. התיאומים דרשו מערך התכתבויות ולוגיסטיקה מורכבים . וגילה ארגנה אותם למופת. גילה יסודית, חרוצה, מסורה למערכת ומבצעת תפקידה באיכות גבוהה מעבר למקובל ולנדרש.

Gila

פרס הוקרה אוניברסיטאי  לאדריאנה סקלי – מהספרייה לחקלאות, מזון וסביבה

 אדריאנה היא ספרנית  יעץ והדרכה בספרייה. במסגרת עבודתה היא מדריכה סטודנטים וחוקרים  יזמה הדרכות על   משאבי הספרייה בקורסים מתוקשבים (moodle), בודקת מאגרים חדשים טרם רכישתם, ובודקת איכות של תוכנות חדשות לפני הטמעתן ע"י רשות הספריות. אחראית על תחזוקת אתר הספרייה באינטרנט, ועל מחשבי הקהל בספרייה וציודם הנלווה. בזכות עבודתה המבורכת נמצאים מחשבי הספרייה בתפוסה מלאה לאורך כל שעות היום. אדריאנה היא מעובדות הספרייה הוותיקות והמסורות ביותר. היא שמחה להושיט עזרה ולתרום מניסיונה הרב לעמיתותיה ברשות הספריות. עושה את עבודתה במקצועיות, בנאמנות, בסבלנות, ובשיתוף פעולה מלא עם צוות הספרייה.

Adriana

מזל טוב!

 
  נחנכו משרדי אגודת הסטודנטים במשכנם החדש  
 

בתרומתה הנדיבה של הקרן ע"ש אליהו וטובה מרגלית ובסיוע בנק הפועלים נחנכו משרדי אגודת הסטודנטים במיקומם החדש בבניין הספריה החקלאית בפקולטה. לאחר שנים רבות בהן שכנו משרדי האגודה בצריף הסמוך לחנות אקדמון, הועברו משרדי האגודה למרכז הקמפוס, מיקום המאפשר קשר יומיומי הדוק עם הסטודנטים. המשרדים החדשים כוללים חדר הנהלה, חדר רכזים, חדר ישיבות ומצוידים כך שיספקו את התשתית לשירות הטוב ביותר לרווחת הסטודנטים.

aguda

 
  הצטרפו לדף פייסבוק של הפקולטה  
 
like

לחצו אהבתי (Like)
וקבלו את כל העדכונים על הארועים והמחקרים
הכי חמים בפקולטה לפייסבוק שלכם!


 
  צור קשר  


צרו עימנו קשר באמצעות לחיצה על 'צור קשר' - בכל בעיה, שאלה, הצעה, בקשת מידע, וגם... מילה טובה. נשמח לעמוד לרשותכם.

אנא העבירו חומר למידעון הבא לרות תמיר הסברה ויחסי ציבור 08-9489275
או במייל: צור קשר...