Click here if you can't read this email   אם אינך רואה מייל זה כראוי לחץ/י כאן
The Hebrew University Of Jerusalem The Hebrew University Of Jerusalem האוניברסיטה העברית בירושלים

 

סיון תשע״ד      יוני 2014 מידעון הפקולטה

 

  הכרה בינלאומית  
 

הכרה בינלאומית באמצעות הטיפול בוירוסים הפוגעים בגידולים חקלאיים

להביא מדינות שונות לשתף פעולה עם ישראל בכל נושא שהוא הינו אתגר לא פשוט. כשמדובר בפרופ' חנוך זוסנק, מומחה לגנטיקה מולקולרית של יחסי גומלין צמח-וירוס-חרק, עם מדינות בצפון ומרכז אמריקה, אירופה, צפון ודרום אפריקה, המזרח הרחוק והמזרח התיכון, שיתוף הפעולה הינו ראשון במעלה בפרויקטים דו- ובינלאומיים.

"אנחנו חוקרים וירוסים המועברים על ידי חרקים, אשר פוגעים בגידולים חקלאיים עיקריים כמו ירקות ודגנים," אומר זוסנק, פרופ' לחקלאות בקתדרה ע"ש חיים גבתי במכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות בפקולטה לחקלאות, מזון ואיכות הסביבה ע"ש רוברט ה. סמית ברחובות. "במדינות מתפתחות, מחלות ויראליות אלה הרות אסון למשקים משפחתיים קטנים כמו לחברות גדולות. בעשרים השנים האחרונות, אנחנו ושותפינו חוקרים את המנגנונים המולקולריים הגורמים למחלות ומפתחים אמצעים לאיתור מגפות. כמו כן אנו מאתרים את הצרכים של החקלאיים המקומיים, ויחד עם המטפחים המקומיים והישראלים, שואפים לפתח גידולים עמידים המותאמים לאזור."

hanokh

פרופ' זוסנק מתמקד בהבנת האינטראקציה בין וירוס צהבון האמיר בעגבנייה (TYLCV), בין הכנימה המעבירה אותו (כנימת עש הטבק) ובין הצמח הנדבק. וירוס זה לובש צורות מגוונות במדינות שונות אך גורם לאובדן יבול בכולן.

"מעקב אחרי גורלו של TYLCV מאפשר לנו להבין את הבסיס המולקולרי בעמידות לוירוס. מטרתנו היא ליישם ידע זה ובשיתוף עם מגדלים ומטפחים מקומיים, לעזור בפתוח זני עגבנייה עמידים המותאמים לארץ היעד"
אומר זוסנק. מחקרים אלה ממומנים על ידי גורמים כגון MERC ו- NATO, המעודדים שיתופי פעולה בין חוקרים ישראלים וחוקרים מארצות ערב, וגורמים אחרים כמו USAID המעודדים שיתוף פעולה בין ישראל וארצות מתפתחות (כגון גואטמלה ומוזמביק) וקרנות דו-לאומיות המממנות שיתופי פעולה בין ישראל וארצות אחרות (כגון סין, הודו, ארה"ב).

לאחרונה, פרופ' זוסנק ושותפים מגרמניה, ירדן והרשות הפלסטינית מפענחים רשתות גנים המהוות את התשתית הגנטית לעמידות ל-TYLCV (ולעקות שונות), במטרה להחדירם לזני עגבנייה רגישים לוירוס. גישה חדישה זו נתמכת על ידי המדען הראשי של משרד החקלאות הישראלי והקרן הגרמנית למחקר (DFG).

במחקר עכשווי נוסף, שנתמך על ידי הקרן הלאומית למדע של ישראל ושל סין, פרופ' זוסנק ושותפים מאוניברסיטת ז'יז'נג, פוגעים בגנים בכנימת עש, המשתתפים בהעברת וירוסים לצמחים ובגנים האחראים להתפתחות תקינה של החרק.
אומר פרופ' זוסנק:

"אם נהיה מסוגלים להפסיק את מעבר הוירוס על ידי שיבוש אותם גנים ואפילו לגרום למות החרק, נצור סוג של קוטל חרקים יותר ידידותי לסביבה מריסוסים של כימיקלים. במעבדה, הראינו כי ניתן למנוע את התפתחות החרק הבוגר עם זאת, השיטה עדיין דורשת שיפור כי בשדה כמה חרקים בודדים ששרדו יכולים עדיין לגרום נזק אדיר".

 
  קורס טועמי שמן זית  
 

בפקולטה לחקלאות במדור ללימודי חוץ מתקיים קורס טועמי שמן זית
המסמיך חברי צוות לקבוע בבית משפט אם שמן זית הוא איכותי או מזויף

פרסומים בעיתונות בארה"ב מדווחים כי 60% משמן הזית הנמכר במרכולים - מזויף. בישראל ההערכה היא שלמעלה מ - 20% משמן הזית (מרביתו בשמן המיובא) - מזויף.

זו השנה השנייה שמתקיים בישראל קורס טועמי שמן זית בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ברחובות, בשיתוף ענף הזית במועצת הצמחים.

הקורס, אורגן ע"י המדור ללימודי חוץ בפקולטה לחקלאות, בשיתוף ענף הזית במועצת הצמחים ונמשך 5 ימים. בין המרצים הגיע ד"ר אלדו מנציני מאיטליה, מומחה בינלאומי לטעימות שמן זית מטעם ארגון הזית העולמי. הארגון האחראי על החקיקה העולמית בתחום שמן הזית (אותה אימצה גם ישראל), פרס חסותו על הקורס. בוגרי הקורס המיוחד יעברו גם מבחן בינלאומי שיסמיך אותם כטועמים של שמן זית.

"חשיבות הקורס היא בהקמת צוותים ישראליים רשמיים המוסמכים לטעום שמן זית (טעימה רשמית תמיד מתבצעת בצוות) ולקבוע אם הוא מזויף או איכותי - וקביעתם תהיה קבילה בבית משפט"


מסביר ד"ר זהר כרם, העומד בראש המעבדה לחקר שמן הזית ותכונותיו
במכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה בפקולטה לחקלאות.

"שמן זית הוא המוצר היחידי שהוכחת מקוריותו ודרגת האיכות שלו כוללת מבחן טעימה. תוצאות מבחן הטעימה מוגדרות בתקנים בין לאומיים והן קבילות בבתי משפט בעולם. טעימה מסוג זה אינה קיימת ביין, למשל. תפקיד חשוב לא פחות הוא דירוג שמני הזית לפי טעמיהם וניחוחותיהם. הקשרים בין הטעמים השונים לתכולת החומרים התורמים לבריאות בשמן הזית נחקרים במעבדה שלנו, כמו גם השפעת תנאי האחסון, האריזה והזן - על תכולתם"
הוסיף ד"ר כרם.

"ההערכות, שמתבססות גם על פרסומים בארה"ב ובגרמניה (לפיהם מעל ל-60% מהסחר בשמן הזית – מזויף), קובעות כי בישראל מעל ל- 20% משמן הזית הנסחר בדרגה הגבוהה של כתית מעולה - אינו כזה... מרבית הזיופים הם בשמנים המיובאים לארץ. כאשר מתרגמים את האחוזים לכמויות, מדובר באלפי טונות של שמן מזויף שחלקו אף מזיק לבריאות. שוק הזיופים מגלגל לפחות מאות מיליוני ש"ח - בישראל בלבד"
אומר ד"ר עדי נעלי, מנהל ענף הזית במועצת הצמחים.
"ענף הזית, יחד עם שירות המזון, משרד החקלאות והפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה, משקיעים לאחרונה מאמצים ניכרים להגברת המודעות לחשיבות הצריכה של שמן איכותי והמאבק בתופעת הזיופים וקורס זה הם חלק ממאבק חשוב זה"

 
  פרס המים של שטוקהולם לנוער  
 

פרוייקט לבגרות בנושא מחקר השבחת מים מותפלים במינרלים נחוצים שזכה במקום הראשון בתחרות "פרס המים של שטוקהולם לנוער"
בדיקות המים נעשו בהתנדבות במחלקה לציוד בין מחלקתי בפקולטה לחקלאות

icp שני תלמידי י"ב, שחר רחמנפור ורשבי איזראילוב הלומדים בתיכון "משה שרת" בנתניה, במגמה מדעית הנדסית ערכו פרוייקט מחקר בהיקף של 5 יחידות לימוד בהדרכת מורה במסלול, מר ראובן דינוביץ'. בשיתוף מתקני המחקר ביחידת הצב"מ של הפקולטה לחקלאות, הפרויקט עסק בבעיית המחסור במינרלים במי ההתפלה. התלמידים חיפשו דרך להשביח מים מותפלים במינרלים בצורה פשוטה וזולה, לפנות את המים ממינרלים מזיקים ולהשאיר את המינרלים בעלי הערך לשתייה, לטובת האדם והחקלאות. התלמידים בסיוע פרופ' אבנר עדין ושמעון טל, ובעידודו של גדעון דגן חתן פרס ישראל שליווה אותם, התמקדו בשישה מינרלים עיקריים, הנמצאים בריכוז גבוה במי ים. ולשם כך נזקקו לציוד מקצועי וצוות שיעזור להם לקבל תוצאות מדעיות. פנייתה של מנהלת המח' למדעי הקרקע בפקולטה ד"ר יעל מישאל אל ד"ר אורית גל מנהלת הצב"מ הביאה להירתמותו של וסילי רוזן מנהל יחידת ICP בפקולטה, שליווה את התלמידים בקבלת התוצאות ואפשרו להם להגיע למעבדה וללמוד על ניתוח הדגימות.

הפרויקט הנ"ל השתתף בתחרות פרס המים של "שטוקהולם לנוער בישראל" שהתקיים בפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב. מתוך 60 הצעות , עלה לגמר בין 10 הטובים.

הפרויקט צלח וזכה במקום הראשון ואת הפרס העניק שגריר שבדיה בישראל. התלמידים הצעירים זכו במילגת לימודים לשנה באוניברסיטת תל אביב, ואף ייצגו את המדינה בתחרות מים עולמית שתתקיים בשוודיה בספטמבר הקרוב, בחסות בית המלוכה השוודי ובהשתתפות 32 מדינות.

 
  אירועים  
 

אירועים רבים מתקיימים בקמפוס בשיאה של שנת הלימודים

פרס ישראל במעמד נשיא המדינה, ראש הממשלה ויו"ר הכנסת הוענק לפרופ' יעקב קטן מהמחלקה למחלות צמחים ומיקרוביולוגיה חתן פרס ישראל למדע החקלאות וחקר הסביבה לתשע"ד

pras

טקס הענקת תעודות תשע"ד לבוגרים ומוסמכים במדעי החקלאות מחזור פ"ד, נערך ברחבת הדשא המרכזית של הפקולטה בנוכחות למעלה מאלף איש, בני משפחה חברים ובוגרים נרגשים. מרצה אורחת פרופ' ורד ויניצקי-סרוסי, מהאוניברסיטה העברית, בנושא "איפה אתם בחגים?" על קולקטיב וזהות יהודית. אמן כלי הנשיפה אריק לבנת הנעים בקטעי מוזיקה.
tekes

ניתנו מלגות "יערני העתיד" לתלמידי יערנות משאבי טבע ע"ש רונלד אפלבי והקק"ל למשתתפי תכנית ייעור, ניהול שטחים ופיתוח בר קיימא
  yaar    yaar

יום פקולטה תשע"ד התקיים בערב חג השבועות, הושמעו הרצאות של תלמידי מסלול אמירים לתלמידים מצטיינים + תחרות פוסטרים לתלמידי Ma., יריד תעסוקה ושוק איכרים. הפוסטרים של תלמידי Ma. שנבחרו : במקום הראשון ענבל הרולד, במקום שני יקיר פרידלר, ובמקום שלישי 2 פוסטרים זוכים מאיה אנגל ויצחק הרשקו.

yomf yomf yomf yomf yomf yomf

 
  הצטרפו לדף פייסבוק של הפקולטה  
 
like

לחצו אהבתי (Like)
וקבלו את כל העדכונים על הארועים והמחקרים
הכי חמים בפקולטה לפייסבוק שלכם!


 
  צור קשר  


צרו עימנו קשר באמצעות לחיצה על 'צור קשר' - בכל בעיה, שאלה, הצעה, בקשת מידע, וגם... מילה טובה. נשמח לעמוד לרשותכם.

אנא העבירו חומר למידעון הבא לרות תמיר הסברה ויחסי ציבור 08-9489275
או במייל: צור קשר...