Click here if you can't read this email   אם אינך רואה מייל זה כראוי לחץ/י כאן
The Hebrew University Of Jerusalem האוניברסיטה העברית בירושלים
אוקטובר 2011 מידעון הפקולטה

מידעון החודש מברך את הסטודנטים החדשים של הפקולטה בהצלחה בלמודים.
בשנת הלמודים תשע"ב תחגוג הפקולטה לחקלאות 70 שנה להקמתה  (1942- 2012) !
במידעון תמצאו כתבה על ספרו של משה פינטוס בנושא תולדות המחקר החקלאי הקשור בקשר הדוק עם תחילת דרכה של הפקולטה לחקלאות.

בברכה , ג'ני ודבורה

  ברכת דיקן הפקולטה לקראת שנת הלמודים תשע"ב  
 
Prof Ronnie Fridman


סטודנטים יקרים,

ברוכים הבאים לפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע"ש רוברט ה.סמית.

הצטרפתם לפקולטה של האוניברסיטה העברית המדורגת ראשונה מבין האוניברסיטאות בארץ.

הפקולטה שלנו מחויבת באופן מתמיד למצוינות אקדמית במחקר ובהוראה,והיא היחידה בארץ המכשירה מומחים אקדמיים בתחומי החקלאות ובתחומים המשיקים לה כמו איכות הסביבה, שמירת שטחים פתוחים, וטרינריה, מדעי המזון ותזונת האדם, כלכלה חקלאית ומנהל, וניהול מלונאות ותיירות.

הפקולטה לחקלאות, כיחידת מחקר והוראה של האוניברסיטה העברית בירושלים, סגולית באוניברסיטה ובישראל בכלל, משני טעמים:

visit of president

  • בזיקת חוקריה ומחקריה לחקלאות ישראל.
  • באופי המחקר המתקיים בתוכה, המשלב מחקר מנגנוני עם מחקר רלבנטי ויישומי.

ה"אני מאמין" של חוקרי הפקולטה, מאז ייסודה, הוא לעסוק בשאלות חקר בעלות תאחיזה ברורה לצרכים של חקלאות ישראל. תאחיזה זו לא תמיד באה לידי ביטוי יישומי מיידי, אך אין ספק שהיא מתקיימת בכל מחקר ומחקר. הקו המרכזי בחזונה של הפקולטה לחקלאות הוא קיומה כמרכז מחקר עולמי בנושאי חקלאות, מזון וסביבה.

בחזון הפקולטה ארבעה דגשים:

  • לקיים זיקה עם חקלאות ישראל וצרכיה.
  • להוות מרכז חקר עולמי לחקלאות, מזון וסביבה.
  • לספק פתרונות חקלאיים ברי קיימא והכשרה חקלאית לעולם ההולך ונעשה רעב.
  • לפתח אמצעים טכנולוגיים אלטרנטיביים הידידותיים לסביבה.


הזיקה לחקלאות ישראל וצרכיה – בנשמת הפקולטה לחקלאות. המחקרים המתקיימים בפקולטה, בין אם הם יישומיים או בסיסיים, מכוונים (ברובם הגדול) להגשמת מטרה אחת ברורה – שיפור המוצר, איכותו וכמותו.

fair

מחקרים אלה תוקפים שאלות העולות בכל רובדי הגידול: תשתיות (קרקע ומים), מוצר מוגמר (פרי או ביצה), תכונות המוצר הבריא (גודל, טעם, כמות), בעיות המאיימות על שלמות המוצר (מחלות, פתולוגיה ומזיקים) והשפעות מזיקות של החקלאות על סביבת האדם (שטחים פתוחים, וזהום בע"ח). רב גוניות דיסציפלינרית זו מאפשרת לפקולטה לתפוס מקום מרכזי בחקלאות ישראל והעולם, עולם רעב שגבולותיו החקלאיים הולכים ומצטמצמים.


ההוראה בפקולטה, הן ברמה התאית-מולקולארית והן ברמת האורגניזם השלם, היא אבן יסוד בגיבושה ויישומה של החקלאות המודרנית המתמודדת עם דרישות הזמן והמקום. ההוראה האוניברסיטאית איננה ניתנת, לרב, כסיפור מסודר המדוקלם מתוך ספר, אלא יותר כמסכת של תהיות ופתרונות, בדיוק כפי שמתנהל המחקר במעבדה.

אנו מציעים לכם מאות קורסים אקדמיים ברמה גבוהה במסגרת מספר רב של חוגים ותוכניות לימוד לבוגר ומוסמך. לרשותכם סגל הוראה מעולה ומיומן, הכולל את המרצים הטובים ביותר בתחומם, אלו הם גם מדענים מהמעלה הראשונה, העוסקים באופן יומיומי במחקר ומביאים איתם לכיתות ניחוחות מחזית המחקר.


אנו עושים כל מאמץ להעניק לכם יחס נאות, בהירות בדרישות שלנו, מענה לשאלות וסיוע אישי, בצד תשתית של מדריכים ועוזרי הוראה, ספריה עשירה וחוות מחשבים משוכללת.

fair2


כפי שתיווכחו, הפקולטה היא בית חם במיוחד, מסביר פנים ונטול רשמיות. סגל ההוראה שומר על עיקרון של "דלת פתוחה", למרצים קוראים בשמם הפרטי והבקשות מהם נענות באדיבות ובמאור פנים.


השילוב של מצוינות אקדמית ולימודים יישומיים, המאפיין את הפקולטה, מקנה יתרונות רבים לתלמידינו.


רבים מבוגרינו נמצאים במוקדי קבלת ההחלטות והעשייה במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי בארץ ובעולם. הם עוסקים בתכנון, פיתוח, ייצור וניהול עתירי-ידע בתחומי החקלאות והסביבה, התעשייה הביוטכנולוגית, טכנולוגיה של המזון והתזונה ועוד.


כל מפעל לתוצרת חקלאית ועיבודו (ובכלל זה מפעלים המייצרים מכשור חקלאי) מעסיק בוגרים, מוסמכים ודוקטורים – כולם בוגרי הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית.


אני מאחל לכם הצלחה רבה בלימודים ומקווה כי בעתיד, שעה שאתם מסתכלים לאחור, תזכרו לא רק את הפקולטה הירוקה תמיד, כי אם גם בהערכה את התורה שרכשתם בין כתלינו.

בברכת הצלחה

רוני פרידמן, דיקן

shana tova

 
  פוטוסטימולציה בעופות משק והשפעותיה על תהליכי גדילה ורבייה  
 

חוקר החודש: פרופ' ישראל רוזנבוים (רולי) מנהל המחלקה למדעי החיים

פרופ' ישראל רוזנבוים


פרופ' ישראל רוזנבוים צמח מתוך הפקולטה לחקלאות והשלים כאן את כל המסלולו האקדמי. באוקטובר 2011 נבחר למנהל המחלקה למדעי בע"ח.

רולי התמחה בתחום מדעי העופות, ובמיוחד בהשפעת הארה מונוכרומטית על ביצועי רבייה של עופות וגדילתם. כבר בשנת 1996 פורסמה עבודה של רולי, שמראה כי שמוש במנורות לד (LED) אדומות מגדיל את מספר הביצים המוטלות. בנוסף, שיתוף פעולה עם פרופ' אורנה הלוי (מהמח' למדעי בעלי חיים בפקולטה) הראה כי השילוב של אור ירוק וכחול מעודד גדילת שריר והתפתחותו. אכן, מאז ניתן לראות כי רוב לולי העולם מוארים בהארה צבעונית.

leds


רולי מעורב במספר פרויקטים,ונזכיר כאן שלושה. הראשון עוסק בהשפעת שילובים של שני אורכי גל מונוכרומטי, הירוק והאדום, על עידוד הרבייה. מתוצאות עבודת הדוקטוראט של דר' נאדר מוברכי, נמצא שההארה באור אדום מעודדת רבייה והארה באור ירוק מעכבת רבייה. היישום של מחקר זה הביא לתוצאות משמעותיות. אם מאירים תרנגולות מטילות במשך 14 שעות באור אדום ו-6 שעות באור ירוק מספר הביצים המוטלות גדל ב-10%.


שאלת מחקר נוספת שנשאלה, היא מהו המגנון שגורם לעיכוב הרבייה על ידי האור הירוק. אכן, אופיין הקולטן לאור הירוק (אופסין ירוק) הנמצא ברשתית העין (עבודת הדוקטוראט של יעל קשיש-חנין). בשיטות של ביולוגיה מולקולארית נחקר העיכוב הנוצר ע"י האור הירוק, ונבחנות דרכים להשתקת הגן בשלב העוברי.


הפרויקט השני עוסק בחקר תהליכי הזדקנות בעופות. משך זמן החיים במערכות חקלאיות קצר מאוד ועומד על 12 חודשים. הסיבה הראשונה היא ירידה בתהליכי הרבייה של הנקבות, והשנייה - ירידה בפוריות הזכרים,כבר לאחר תקופה קצרה מ-12 חודשים. המחקר שנערך במסגרת עבודת הדוקטוראט של נטלי אביטל כהן מתמקד באפיון תהליכי ההזדקנות בזכרים במטרה לגלות את המנגנונים העומדים מאחורי תהליכי הזדקנות וכיצד ניתן לעוצרם.

green


הפרויקט השלישי בעל השלכות מסחריות עוסק בזיהוי עובר פורה בביצה. הפרויקט החל לפני 6 שנים עם בואו של פרופ' איל בן דור מהמחלקה לגיאולוגיה באוניברסיטת ת"א ,(בוגר הפקולטה לחקלאות בקרקע ומים) שהיציג בפני רולי ספקטרופוטומטר שמקרין 2500 אורכי גל קולט ומבצע אנליזה של הבליעה. המכשיר מנוצל בתעשיית המזון ובחקר קרקעות. הרעיון היה להאיר ביצים ולסלק את הביצים עם העוברים שאינם פוריים. היום עובדים ב-10% פחת של ביצים לא פוריות ולכל הקטנה של הפחת חשיבות כלכלית גדולה. כמו בכל ספור מדעי טוב הניסיונות הראשונים לא צלחו, אבל הסוף טוב, והיום יודעים לזהות אם ביצה נושאת עובר פורה ב-97% הצלחה. השיטה רשומה כפטנט ונמצאת בשלבים התחלתיים של יישום מסחרי.

אתר המחלקה לבע"ח

להרחבה:
Monochromatic Light Stimuli During Embryogenesis Enhance Embryo Development and Posthatch Growth

 
   תולדות המחקר החקלאי בתקופת המדינה בדרך 1920-1949  
 

במאי, 2011 הושק  ספרו של פרופ' משה פינטהוס,
"תולדות המחקר החקלאי בתקופת המדינה בדרך" (1949-1920).

פרופ' פינטהוס כתב את הספר כדי לתעד את העבודה הנפלאה שנעשתה ע"י קבוצת אנשי חזון ומעשה חלוצי המחקר החקלאי בשנים שלפני קום המדינה. במחקריהם ובהקמת הפקולטה לחקלאות הפכו את ישראל למעצמה חקלאית בינלאומית והקימו דורות של תלמידים שהיגשימו את חלומם.

אופן כתיבת הספר מיוחד במינו, שכן מעבר לסקירת האירועים המהווים בסיס להתפתחותה של חקלאות ישראל, יש בספר גם תיאור התפתחות המחקר החקלאי לתחומיו. לדוגמה ,ניתן לקרוא, כיצד התפתחה תורת ההרכבה בצמח, כיצד התגבשו שיטות הזנה בבע"ח ועוד.

book

בספר שישה פרקים:

פרק ראשון : המחקר החקלאי- היבטים כלליים

פרק שני: תבואות השדה

פרק שלישי: ירקות תפוחי אדמה וצמחי נוי

פרק רביעי: הדרים

פרק חמישי: עצי פרי וגפן

פרק שישי: בעלי חיים

ניתן לעיין בספר בספריית הפקולטה. והמעוניינים לרכוש מוזמנים לפנות להוצאת איתי בחור (04-6390938)

על תרומתו הייחודית של פרופ' פינטהוס לחקלאות ישראל תוכלו לקרוא ב דף אישי שלו  

    
 
  ברכות  
  rholtzman

הפקולטה לחקלאות מברכת את ד"ר רן הולצמן עם הצטרפותו כמרצה למחלקה למדעי הקרקע והמים החל מאוקטובר 2011

קורות החיים

 
  משרות אקדמיות פנויות לשנה האקדמית תשע"ג  
 

הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית, באוניברסיטה העברית בירושלים מזמינה בזאת הגשת מועמדות למשרות אקדמיות פנויות, בכל הדרגות, החל משנת הלימודים תשע"ג סתיו 2012.

פרטים באתר הפקולטה או אצל ג'נין הרפז- janineh@savion.cc.huji.ac.il  

   
 
  כנסים  
 

8.11.11 יום עיון מקורות - יישום בפקולטה לחקלאות  

המפגש פתוח גם לסטודנטים לתארים מתקדמים
לרישום לפנות לדנה גביש פרידמן 02-6586693  

 
  הצטרפו לדף פייסבוק של הפקולטה  
 
like

לחצו אהבתי (Like)
וקבלו את כל העדכונים על הארועים והמחקרים
הכי חמים בפקולטה לפייסבוק שלכם!


 
  צור קשר  

צרו עימנו קשר באמצעות לחיצה על 'צור קשר' - בכל בעיה, שאלה, הצעה, בקשת מידע, וגם... מילה טובה. נשמח לעמוד לרשותכם. צור קשר...