תלמידים יקרים,
אתם מצטרפים למשפחת הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה
ע"ש רוברט ה. סמית בתקופה שבה הפקולטה עוברת שינויים
משמעותיים בחזון, פעילויות המחקר ותוכניות
הלימודים. שינויים אלו נדרשים כדי לשמור על מעמדה של
הפקולטה כיחידת מחקר והוראה מהשורה הראשונה בעולם.
כפקולטה של המעולה באוניברסיטאות בארץ,
האוניברסיטה העברית בירושלים, אנו מחויבים באופן
מתמיד למצוינות אקדמית במחקר ובהוראה. הפקולטה שלנו
היא היחידה בארץ המכשירה מומחים אקדמיים בתחומי
החקלאות ובתחומים המשיקים לה כמו איכות הסביבה,
שמירת שטחים פתוחים, וטרינריה, מדעי המזון ותזונת
האדם, כלכלה חקלאית ומנהל, וניהול מלונאות ותיירות.
איכות התלמידים מהווה מדד מרכזי בקביעת רמתה של
הפקולטה. אנו שוקדים על קליטת תלמידים באיכות גבוהה
ואתם ההוכחה לכך. יחד עם זאת, אנו רואים חשיבות
לאומית בקליטת תלמידים, בני ההתיישבות העובדת,
שמעוניינים לחזור ולהשתלב במעשה החקלאי גם אם הם
בעלי נתוני פתיחה נמוכים יותר. אי לכך, גיבשנו מספר
מסלולי הכנה המאפשרים את פתיחת דלתנו בפני כל
המעוניין.
לאחרונה, עולה לא אחת שאלה מהותית, המנסה לברר את
ההבדל בין אוניברסיטה לבין מכללה. מעבר לשיטת
הלימוד השונה, הערך המוסף העיקרי ללימוד
באוניברסיטה הוא המורה המגיע לכתה ממעבדת המחקר.
מורי הפקולטה לחקלאות הם קודם כל מדענים. מדען
בפקולטה לחקלאות, החוקר תופעה חקלאית או שאלת יסוד
הקשורה למוצר חקלאי, מביא עמו לאולם ההרצאות ידע
וניסיון שאין כמותו באף מוסד המקיים הוראה ללא בסיס
מחקר. והמשוואה פשוטה: ככל שרמת המחקר גבוהה, כך עולה
רמת ההוראה, שכן אין השניים נפרדים.
הפקולטה לחקלאות, כיחידת מחקר והוראה של
האוניברסיטה העברית בירושלים, סגולית באוניברסיטה,
ובישראל בכלל, משני טעמים:
- בזיקת חוקריה ומחקריה לחקלאות ישראל.
- באופי המחקר המתקיים בתוכה המשלב מחקר מנגנוני עם
מחקר רלבנטי ויישומי.
ה"אני מאמין" של חוקרי הפקולטה, מאז ייסודה, הוא
לעסוק בשאלות חקר בעלות תאחיזה ברורה לצרכים של
חקלאות ישראל. הקו המרכזי בחזון המחקרי הוא קיומה של
הפקולטה כמרכז מחקר עולמי בנושאי חקלאות, מזון
וסביבה. בחזון זה ארבעה דגשים:
- לקיים זיקה עם חקלאות ישראל וצרכיה.
- להוות מרכז חקר עולמי לחקלאות, מזון וסביבה.
- לספק פתרונות חקלאיים ברי קיימא והכשרה חקלאית
לעולם בו האוכלוסייה הרעבה גדלה באופן מתמיד.
- לפתח אמצעים טכנולוגיים אלטרנטיביים הידידותיים
לסביבה.
הזיקה לחקלאות ישראל וצרכיה הם בנשמת הפקולטה
לחקלאות. המחקרים המתקיימים בפקולטה, מכוונים,
ברובם הגדול, להגשמת מטרה אחת ברורה – שיפור המוצר,
איכותו וכמותו. מחקרים אלה תוקפים שאלות העולות בכל
רובדי הגידול: תשתיות (קרקע ומים), מוצר מוגמר (פרי או
ביצה), תכונות המוצר הבריא (גודל, טעם, כמות), בעיות
המאיימות על שלמות המוצר (מחלות, פתולוגיה ומזיקים)
והשפעות מזיקות של החקלאות על סביבת האדם (שטחים
פתוחים, וזהום על ידי בעלי חיים). רב גוניות
דיסציפלינרית זו מאפשרת לפקולטה לתפוס מקום מרכזי
בחקלאות ישראל והעולם, עולם שגבולותיו החקלאיים
וכושר ייצור המזון הולכים ומצטמצמים.
החקלאות המודרנית היא אינטנסיבית ומתוחכמת,
ומתבססת במידה גוברת והולכת על ביוטכנולוגיה, כגון
צמחים מהונדסים גנטית, גידול בעלי חיים בטכנולוגיות
מתקדמות, שימוש מושכל בדשנים ובחומרי הדברה כימיים,
ניצול גובר של מים שפירים ומציאת פתרונות ירוקים
לצרכים באנרגיה. פיתוח טכנולוגיות מתקדמות לעיבוד
מזון ושימורו, פיתוח מזונות בריאים שאיכותם גבוהה
וגיבוש המלצות לתזונה נכונה, הם חלק חשוב נוסף של
החקלאות המודרנית.
ההוראה בפקולטה, הן ברמה התאית-מולקולארית והן ברמת
האורגניזם השלם, היא אבן יסוד בגיבושה ויישומה של
החקלאות המודרנית המתמודדת עם דרישות הזמן והמקום.
ההוראה האוניברסיטאית איננה ניתנת, כסיפור מסודר
המדוקלם מתוך ספר, אלא כמסכת של תהיות ופתרונות,
בדיוק כפי שמתנהל המחקר במעבדה. אנו מציעים לכם מאות
קורסים אקדמיים ברמה גבוהה במסגרת מספר רב של חוגים
ותוכניות לימוד לבוגר ומוסמך. לרשותכם סגל הוראה
מעולה ומיומן, הכולל את המרצים הטובים ביותר בתחומם.
כאמור, אלו גם מדענים מהמעלה הראשונה, העוסקים באופן
יומיומי במחקר ומביאים איתם לכיתות ניחוחות מחזית
המדע. אנו עושים כל מאמץ להעניק לכם יחס נאות, בהירות
בדרישות שלנו, מענה לשאלות וסיוע אישי. כל זאת, בצד
תשתית של מדריכים ועוזרי הוראה, ספריה עשירה וחוות
מחשבים משוכללת. כפי שתיווכחו, הפקולטה היא בית חם
במיוחד, מסביר פנים ונטול רשמיות. סגל ההוראה שומר
על עיקרון של "דלת פתוחה", והבקשות מהמרצים נענות
באדיבות ובמאור פנים.
אל מול כל זאת אתם מתבקשים למלא את חובותיכם
כתלמידים באוניברסיטה. חובתכם הראשונה לנצל עד תום
את אשר יש לנו להציע מבחינת ידע וניסיון. עליכם
להיות תלמידים תובעניים, צמאים לכל פרט ידע ולא
נינוחים לוותר. עליכם לגלות שותפות בתהליך הלמידה,
להיות נוכחים בשיעורים ובמעבדות, להשתתף בדיונים,
להציג שאלות, לפתח כושר חשיבה, לחזור בבית על החומר
שנלמד בכיתה עד שאתם חשים שהוא מוטמע כהלכה, ללמוד
במהלך כל הסמסטר ולא רק שבוע לפני הבחינה. אל לכם
להפוך לתלמידים המסתפקים בתיאורים מסודרים ללא
תובנה. אל לכם לוותר על חובת החשיבה.
השילוב של מצוינות אקדמית ולימודים יישומיים,
המאפיין את הפקולטה, מקנה יתרונות רבים לתלמידינו.
ואכן, רבים מבוגרינו נמצאים במוקדי קבלת ההחלטות
והעשייה במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי בארץ ובעולם.
הם עוסקים בתכנון, פיתוח, ייצור וניהול עתירי-ידע
בתחומי החקלאות והסביבה, התעשייה הביוטכנולוגית,
טכנולוגיה של המזון והתזונה ועוד. כל מפעל לתוצרת
חקלאית ועיבודו (ובכלל זה מפעלים המייצרים מכשור
חקלאי) מעסיק בוגרים, מוסמכים ודוקטורים – כולם
בוגרי הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה.
סמית.
אני משוכנע שתקופת הלימודים תיחרט בזיכרונכם הן
בזכות אווירת הלימודים המיוחדת בפקולטה ירוקה, אך
במיוחד בזכות התורה שרכשתם בין כתלינו.
בברכת הצלחה,
שמואל (שמוליק) וולף, דיקן